Mam pytanie, czy stosowanie maty na przednią szybę w zimę mocowaną w drzwiach po obu stronach może uszkodzić uszczelki w drzwiach w miejscu mocowania boków maty.
mata zewnętrzna posiada tzw uszy po bokach które należy przytrzasnąć drzwiami po obu stronach, co pzrytrzymuje matę na szybie, uszy ( wypustki zostają więc we wnetrzu pojazdu przyciśnięte przez drzwi przednie boczne, dość powszechne zjawisko, ale pytam czy to nie szkodzi uszczelkom i szczelności
Ja mam taka matę, obejmującą także boczne szyby, przytrzaskiwaną przednimi drzwiami od góry i mocowana na haczyki z gumkami do tylnych i przednich kół.
Ostatnio w nocy padał deszcz, miałem ją założoną i naciekło mi do środka w miejscu gdzie jest przytrzaśnięta drzwiami. Uszczelek raczej nie uszkodzi , ale drzwi już tak szczelne nie są.
Tak , że mata jest OK ale na mróz i śnieg, ale jak zacznie padać to możemy się nie mile zdziwić.
Był: Nissan Almera, 2001 rok
VW Passat, 1999 rok
BMW 318 iT, 2000 rok
Jest: Skoda Octavia, 2009 rok
To czy cieknie do środka zależy od rozmiaru maty. Tam gdzie mata ma być przytrzaśnięta a jest dobrze dobrana nie ma szwów i wtedy nie cieknie. Jeśli jest za duża to przytrzaśnięta jest część ze szwami, wtedy woda może naciec do środka.
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
Komentarz